Όταν θέλετε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου για το μωρό σας, είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές στις προσδοκίες σας. Όταν είναι πολύ μικρά, απλά θα κοιμούνται, θα ξυπνούν και θα τρέφονται όταν τους το λέει το ένστικτό τους. Αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, είναι δυνατόν να αρχίσετε να εισάγετε απλές έννοιες όπως η νύχτα και η μέρα, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν όταν πρόκειται να αναπτύξετε μια ρουτίνα αργότερα.
Πώς να δημιουργήσετε μια καλή ρουτίνα ύπνου για το μωρό σας
Πώς να κάνετε το μωρό σας να κοιμάται όλη τη νύχτα
Το μοτίβο ύπνου κάθε μωρού είναι διαφορετικό, αλλά όποιο και αν είναι το πρόγραμμα που ακολουθεί το νεογέννητο μωρό σας, έχουμε συμβουλές για να το βοηθήσουμε να αναπτύξει καλές συνήθειες ύπνου.
Μάθετε τα σημάδια
Η υπερκόπωση μπορεί να δυσκολέψει το μωρό σας να κοιμηθεί, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε είναι έτοιμο για έναν υπνάκο. Κάποια στιγμή θα καταλάβετε ενστικτωδώς πότε είναι κουρασμένο, αλλά μέχρι τότε, τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι το κλάμα, το τρίψιμο των ματιών του, το τράβηγμα των αυτιών του και οι αμυδροί μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του.
Τι είναι οι συχνοί θηλασμοί (cluster feeding);
Ο όρος «συχνοί θηλασμοί (cluster feeding)» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ιδιαίτερο μοτίβο σίτισης κατά τον οποίο το μωρό τρέφεται συχνά - σχεδόν συνεχώς - κατά τη διάρκεια μερικών ωρών το απόγευμα ή το βράδυ μέχρι την ώρα του ύπνου.
«Τα μωρά λατρεύουν να θηλάζουν μέχρι να κοιμηθούν και μπορεί να είναι η τέλεια ευκαιρία για να δεθείτε τους πρώτους μήνες που είστε μαζί».
Τι είναι η νυχτερινή σίτιση (dream feeds);
Η «νυχτερινή σίτιση (dream feeds)» μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να κοιμάται χωρίς αφυπνίσεις και να κάνει τον ύπνο του πιο εύκολο για εσάς. Τρεις ή τέσσερις ώρες αφότου το μωρό σας έχει κοιμηθεί, δοκιμάστε να το ημι-ξυπνήσετε για έναν ήσυχο θηλασμό. Η ιδέα είναι να γεμίσετε το στομάχι του μωρού σας χωρίς να είναι σε πλήρη εγρήγορση και ξύπνιο- θα πρέπει να ξανακοιμηθεί εύκολα μετά το τάισμα.
Βοηθάει το βρεφικό γάλα τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο;
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το βρεφικό γάλα κάνει τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο.
Τονίζοντας τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας
Τους πρώτους μήνες, προσαρμόζεστε στο πρόγραμμα του μωρού σας, οπότε τα ξενύχτια και τα πρωινά ξυπνήματα μπορεί να γίνουν πιο τακτικά. Αλλά κατά τις πρώτες εβδομάδες, μπορείτε να αρχίσετε να του διδάσκετε απαλά τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Κρατήστε τις κουρτίνες ανοιχτές κατά τη διάρκεια της ημέρας, βγείτε έξω για βόλτες, ενθαρρύνετέ το να είναι δραστήριο και παίξτε μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο.
Όταν νυχτώνει, κάντε το σπίτι σας ένα πιο ήρεμο, ήσυχο μέρος με χαμηλό φωτισμό και λιγότερη δραστηριότητα. Οι κουρτίνες συσκότισης (blackout) μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το φως ακόμη και το καλοκαίρι.
Δεν θα κάνει άμεση διαφορά, αλλά θα βοηθήσει τα μωρά να συνειδητοποιήσουν ότι η νύχτα είναι η κατάλληλη ώρα για ύπνο.
Τα μωρά πρέπει πάντα να κοιμούνται ανάσκελα με τα πόδια τους στον πάτο της κούνιας.
Τι είναι το φάσκιωμα (swaddling);
Το φάσκιωμα (swaddling) είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει το τύλιγμα του μωρού σε μια λεπτή κουβέρτα, ώστε να αισθάνεται σαν στην φωλιά και ασφαλές. Oρισμένα μωρά λατρεύουν την αίσθηση του να είναι τυλιγμένα και το βρίσκουν πραγματικά ηρεμιστικό, ενώ άλλα το αντιπαθούν ενεργά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το φάσκιωμα βεβαιωθείτε ότι δεν περιορίζετε υπερβολικά τις κινήσεις των γοφών και των ποδιών του μωρού σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους γοφούς. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το μωρό σας δεν ζεσταίνεται πολύ.
Είναι καλή ιδέα οι πιπίλες;
Μία πιπίλα για τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μωρό σας, αν απολαμβάνει την άνεση του θηλασμού χωρίς να πεινάει πραγματικά. Προσοχή όμως, οι πιπίλες πέφτουν τακτικά από το στόμα των μωρών, οπότε μπορεί να σας ξυπνήσουν όπως και πριν παίζοντας «κυνήγι της πιπίλας» στο σκοτάδι.
Ώρα για οδήγηση
Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάτε το μωρό σας μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο για να το νανουρίσετε. Αυτό όντως λειτουργεί, αλλά σας προειδοποιώ, αν το κάνετε αυτό τακτικά, το μωρό σας θα συνηθίσει να το περιμένει και αυτό μπορεί να γίνει μια συνήθεια που δύσκολα θα σπάσει.
Εισάγοντας μια ρουτίνα ύπνου
Περίπου στις οκτώ εβδομάδες, μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να αναπτύσσετε μια ήρεμη, καταπραϋντική ρουτίνα ύπνου. Ένα μπάνιο, μια ήσυχη αγκαλιά, ένα παραμύθι ή ένα νανούρισμα την ίδια ώρα κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να καταλάβει ότι είναι ώρα να πάει για ύπνο.
Καθώς μεγαλώνει, ίσως θελήσετε να αρχίσετε να εισάγετε μια ημερήσια ρουτίνα με ένα τακτικό μοτίβο μεσημεριανών ύπνων για να το βοηθήσετε -και εσάς επίσης- να αντεπεξέλθει στις μεγάλες μέρες. Μπορεί να νομίζετε ότι οι ημερήσιοι μεσημεριανοί ύπνοι θα εμποδίσουν το μωρό σας να κοιμάται τη νύχτα, αλλά συχνά ισχύει το αντίθετο - θα το βοηθήσουν να κοιμάται καλύτερα. Το να κάνετε πράγματα με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να κατανοήσει τον κόσμο του και να νιώσει ασφάλεια.
Τυπικά μοτίβα ύπνου του μωρού
Ηλικία | Συνολικός χρόνος ύπνου | Νύχτα | Τι να προσέξετε |
---|---|---|---|
0-3 μήνες | 15-18 ώρες ύπνου τη μέρα | 8-9 ώρες ύπνου που διακόπτονται από νυχτερινά γεύματα | Πεινάει ή κάνει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο; |
4-12 μήνες | 12-16 ώρες ύπνου τη μέρα | 9-10 ώρες ύπνου | Μπορεί να πεινάει ή να πονάει από την οδοντοφυΐα |
12-24 μήνες | 11-14 ώρες ύπνου τη μέρα | 11 ώρες ύπνου | Μπορεί να χρειάζεται μικρότερο μεσημεριανό ύπνο |
Επόμενα βήματα
- Τις πρώτες ημέρες, αποδεχτείτε ότι πιθανότατα δεν θα κοιμάστε αρκετά. Ξεκουραστείτε όταν μπορείτε, κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό και ξεχάστε προς το παρόν τις δουλειές του σπιτιού.
- Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει ένα ασφαλές, άνετο περιβάλλον ύπνου.
- Προσπαθήστε να βγαίνετε από το σπίτι κάθε μέρα. Ο καθαρός αέρας κάνει καλό τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας και η δραστηριότητα μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί.
- Αν αισθάνεστε υπερβολικά φορτισμένοι, φροντίστε να μιλήσετε με τον επισκέπτη υγείας σας, καθώς θα είναι σε θέση να σας δώσει πρακτικές συμβουλές και να σας καθησυχάσει.
Μιλήστε επίσης με τον επισκέπτη υγείας εάν αισθάνεστε ότι το μωρό σας είναι ιδιαίτερα ανήσυχο τη νύχτα. Μπορεί να ελέγξει αν το μωρό σας πάσχει από άλλα προβλήματα, όπως κολικούς.
Συγκοίμηση ή ύπνος σε κούνια; Μάθετε τι είναι καλύτερο για το μωρό σας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ